Život tady je někdy stejně tak naplňující jako vyčerpávající. Vyčerpání je to samozřejmě pozitivní, s blížícím se koncem se však tak trochu přesvědčuji k těšení se na ten severský klid. Zcela upřímně si dovedu představit zůstat další tři měsíce, ale zároveň je mi jasné, že je třeba vrátit se zpět do reality, protože pohádky netrvají věčně. A protože se ty poslední dny snažíme užít každou minutu, na psaní není čas. Dnešním příspěvkem tak krátce představím, co jsme tu s mojí nejlepší maďarskou kolegyní vlastně celé tři měsíce doopravdy dělaly.
Ano, byla to taková
lisabonská gastro-turistika. Hlavním kritériem vybraných podniků bylo good&cheap,
což je tady poměrně snadné. Dalším měřítkem pak byla velikost a hodnocení v aplikaci
zomato. Asi bych nemohla poznat lepšího gastro parťáka než Timeu, která měla
vždy přehled o celé situaci na trhu a z jídelního lístku vybráno ještě
před návštěvou restaurace. V pekárnách si pak zásadně žádala o ten největší
možný kus a já se vždy jen smála, protože si ten největší kus přeji vždycky
taky, ale nikdy nejsem schopna to vyslovit nahlas. Láska k jídlu, ranním
běhům, společný život v Dánsku a zážitky z Lisabonu nám za tři měsíce přinesli
hluboké přátelství. Takové to, ve kterém sdílíte problémy, radosti, stížnosti,
vztahy nebo jste schopni hodiny básnit o dokonalosti pizzy za dvě eura.
Když se tedy někdy podíváte do Lisabonu a nebude Vás bavit portugalská kuchyně, určitě se DOBŘE a LEVNĚ najíte na všech dole zmíněných místech.
Miradouro vedle naší
kanceláře se během slunečných dnů stalo místo obědů a hodně krát to byl právě sushi
box za 4€ z restaurace Buddha Sushi. Jak už jsem jednou zmiňovala, znalci
a fajnšmekři by se asi osypali, ale pro nás nemajetné studenty ideální
kombinace. Vítězem pizza kategorie byla pak pizza z polotovaru z obchodního
řetězce Pingo Doce, která se chutí snadno rovnala té pravé z restaurace a
v našem jídelníčku tak nechyběla před každou večerní/noční akcí. Dokonce i
moji italští spolubydlící ji nakupovali ve velkém.
U mastných dobrot
zůstaneme, tentokrát se přesuneme lehce do Německa, do restaurace Frankie´s,
kde dostanete ty nejlepší hot dogy ve městě. Nezaručuji Váš výkon po snědení,
ale chuťovým buňkám se zavděčíte. Když to vezmeme k hranicím do Španělska,
velice populární je tady síť restaurací 100 Montaditos, kde každou středu a
neděli máte malé tapas sendviče za euro. Za 5€ se najíte na alespoň na tři dny
dopředu – neplatí pro nás dvě – a jediná věc co zvládnete poté je siesta. Unikátní
čtyřsendviče, za které zaplatíte mezi 7-9€ jsme objevili v podniku Absurdo.
Hned v lednu jsme narazili
na tu nejlepší a nejlevnější gelato zmrzlinu Davvero, kde se nevyhnete příchutím jako je parmazán či avokádo. Za 2€ si vyberete tři a za mě číslo
jedna určitě slaný karamel a cheescake. Nebezpčené místo je i Somethin´ nice,
zmrzlinové cookies sendviče, které si doslova poskládáte sami. Sušenka,
zmrzlina, poleva, posypka - vše jen na Vás. Pokud zrovna nemusíte studené,
Nutamania v Baixa s nabídkou od nutella palačinek po nutella kafe
určitě potěší.
Pokud byste chtěli zkusit
něco z Jižní Ameriky, Empanaderia El Pibe je to správné místo. Za pár
peněz ochutnáte typické jihoamerické empanady, kapsy z těsta plněné masem,
sýrem, zeleninou nebo chobotnicí, ale třeba i banánové chipsy. Mexiko je
přítomno na každém rohu jen pro většinu podniků neplatí naše pravidlo
good&cheap, respektive dobré by to bylo, ale ceny jsou poměrně vysoké. I
přesto to byl v Pistola y Corazón Taquería s typickými tacos
tortillami koncert chutí. Největší výběr z klasické čínské kuchyně najdete
v lisabonské čtvrti Martim Moniz, speciálně podniky zvané Illegal Chinese. Illegal
protože jsou opravdu nelegální a tak trochu na tajňačku, i přesto, že o nich
všichni vědí. Žádné billboardy, poutače, tabule, prostě musíte najít dům číslo
59, zaťukat, vystoupat po schodech nahoru a ocitnete se v bytě plném lidí s pomalovanými
zdmi propiskou a ošuntělým nábytkem. Nikdo nemluví portugalsky ani anglicky a
Vy tak jen vypíšete čísla z menu a doufáte, že Vám přijde to, co jste si
objednali.
V LX Factory pak na
trzích v neděli musíte navštívit babičku z Madeiry, která prodává
typické bolo de caco placky spolu s brisou, oblíbeným madeirským
alkoholickým nápojem s příchutí a marakuja. Samozřejmě výše zmíněná místa
byly jednorázové návštěvy, většinou. Pro zdravější jsme si o hodinové pauze chodili
pro box s polévkou za 5€ do vegetariánské restaurace Jardim dos Sentidos a
nebo za 8€ do veganské jídelny Jardim das Cerejas.
Kavárny jako znám od nás
tu zas tak jednoduché najít není, ale když už na nějakou narazíte, určitě
nebudete litovat. Cafe Tease nás potěšilo obrovskými dorty, cupcakes i smoothie
a Cafe Nicolau zase svým interiérem a slavnou acaibowl. Jedinečným zážitkem je
taky Pop Cereal Cafe s nekonečným výběrem křupínků s mlékem, jak jsme my
vždy říkávali.
Timea odjíždí v pátek,
je to zvláštní a smutné.
Skvělý gastroprůvodce-chutě se jen sbíhají:-)
OdpovědětVymazatLoučení je vždy těžké a neradostné,ale pak přijde zas něco dalšího;-)
Určitě věřím, ze to tak brzy bude :)
OdpovědětVymazat