pátek 11. března 2016

Návštěvu č.256 máme po nekonečném vybalování bezedných tašek s jídlem ubytovanou. Zásob máme, že bychom vydrželi do další zimy a tak budeme muset přidat na cyklo-kilometrech a ubrat na večerních svačinkách. Po minulém článku se snažím najít pozitivní témata, a když procházím okolo té nedovřené špajzky, je mi to jasné. Napíši Vám tedy o pár dánských věcech a zakončím to food-eventem.


http://www.wieneriet.dk/wp-content/uploads/2014/05/Wieneriet-billeder-003.jpg
Při promítání všech chutí a množství snědených věcí, vítězem se za poslední týdny stává skořicový šnek, ať už ten z těsta listového nebo kynutého, mražený či vakuovaný. Takzvané kanelsnegle najdete ve všech podobách v cenovém rozpětí od 5 do 10 DKK, populárními jsou koláče wienerbrød, kde je namísto skořice máslo, pudink, čokoláda. No prasárna. A když jsme u pečiva, Dáni mají samozřejmě svůj nakyslý rugbrød, tedy tmavý hutný chléb na, který jak už víte, servírují jejich smørrebrod. Franskbrød a rugbrød pořídíte za 20 DKK a více.

Další je věcí, která má své místo v našem jídelníčku je skyr, který bych přirovnala ke směsi českého tvarohu a jogurtu dohromady. Dáni ho vnímají jako zdravou pochutinu plnou bílkovin, koupit se dá v několika objemech a příchutí v ceně 15 DKK za 500g. Skyr a většinu jogurtů většího množství najdete kromě v kyblících také v litrových flaškách podobných mléku. Další klasikou, která mi nepřišla pod ruku je kakao, speciálně to s copatou holčičkou Matilda. To najdete všude, ve všech možných velikostí a baleních, bohužel i na ulici jako odpadek. 1l = 10-15 DKK.
http://dailyscandinavian.com/wp-content/uploads/2016/01/120116-cheasy-skyr-blueberry.jpg/http://www.arla.dk/globalassets/arla-dk/products/all-our-brands/matilde/matilde-classic-02l.png?preset=3col-desktop
Specialitkou bychom mohli nazvat i tarteletter, plněné košíčky asparagusem a kuřecími nudličkami v jakém si jogurtovém dipu z listového těsta. Tuhle směs my nahrazujeme třeba tuňákovou pomazánkou. Dánskou specialitou, jež jsem neměla tu příležitost, ochutnat je tzv. leverpostej údajně chutnající jako paštika. Koupíte jej v 300g vaničkách za 20 DKK. K masu ještě dodám, že popularitou jsou masové kuličky frikadeller, 500g mletého okolo 25 DKK, 15 v akci. Z ryb nejvíce jede losos, a to hlavně ten uzený - røget laks, servírovaný potom třeba na ty otevřené sendviče. Nejoblíbenější přílohou jsou pak zaručeně brambory – kartofeller, cenově srovnatelné s ČR. Díky popelářství se nám naskytne ovoce jako mango, žluté melouny nebo jahody. A i když bych si řekla, že v tomhle ročním období bude mdlé a vyumělkované, tady v Dánsku to mají ošetřené skvělé a ovoce všeho druhu je šťavnaté a čerstvé, stejně jako zelenina. Ve většině případech.
http://www.foodfanatic.dk/wp-content/uploads/IMG_1066a11-529x397.jpg
Poslední věcí, která mi vlastně vnukla myšlenku na jídlo, byla včerejší akce v městské knihovně. Jednalo se o mezinárodní večeři, k příležitosti současného tématu multiculture issues, jejich propojení a celkově promítnutí diverze národností v Aalborgu. Knihovna má totiž celoročně projekty a expozice, kde se věnuje právě podobným globálním problémům. Současná etapa je tedy spojena s uprchlickou krizí a večer měl právě symbolizovat propojení lidí z celého světa u jedné večeře. Jídlo bylo laděné do pákistánsko-íránské kuchyně, takže pusy nás pálily ještě dlouho poté. Nicméně jsme se seznámili s dánsko-indonéskou rodinkou s malou holčičkou a byli tak po dlouhé době trochu společenští. Událost byla free a Dáni zas ukázali tu jejich milou tvář.

PS. Při čtení dánských slovíček dbejte na správnou výslovnost, čím větší zahuhlání, tím lepší.

Žádné komentáře:

Okomentovat