Zážitky z pobřeží a surfu musím vstřebat a hned poté Vám o nich napíši, dnes je totiž čas na ten komický
příběh o mém ubytování, o tom jak to tu chodí, čemu je třeba se vyhýbat a kdy,
na co nešahat a co nehledat a proč mé kuchařské umění kleslo na level polívky
z pytlíku. Neříkám, že ten pokles byl znatelný.
Ubytování jsem si sháněla
přes housing department firmy, kde pracuji, což mi dávalo jistotu, že pokoj na
fotkách opravdu existuje a převedené peníze jdou opravdu na nájem. Moje
požadavky byly minimální a držela jsem se jen toho, že chci mít pokoj pro sebe
ve walking distance od mého pracoviště. V posledních letech se nájmy v Lisabonu
markantně zvedly a je tak obvyklé, že i s prací na plný úvazek stále
sdílíte byt s několika lidmi. Proto i já jsem musela rozpočet lehce
navýšit. Momentálně tedy bydlím za dvě stě osmdesát euro zhruba patnáct metrů
od dveří kanceláře. Pokoj sdílím sama se sebou, s trochou plísně na zdech,
starým nábytkem a nějakými těmi roztoči. Po třech promrzlých nocích jsem si
doslova vyžebrala malý přímotop – který v noci nechávám RADŠI vypnutý a
zapínám pravidelně okolo šesté ráno, kdy se budím zimou – a od té doby už jsou
všechny funkční nedostatky naší domácnosti jen k pousmání.
V bytě je nás šest a
složení se průběžně mění. Na začátku to byli dva praví italští Italové, kteří
žili život v noci, a díky nim jsem poznala celou místní italskou komunitu.
Kluk z Nigérie, se kterým jsem sdílela zeď a neprůchozí dveře mi určitě
nechybí. Jeho pokoj byl podle mě telekomunikační středisko, protože ať už jsem
šla spát o půlnoci nebo vstávala v šest ráno, on stále volal. A
poslouchejte černošskou angličtinu na skypu 24/7. Kalechi se ale vždycky jen
smál a pokaždé se optal, jak se máte. No a současné složení je Polsko,
Nizozemsko, Brazílie, šaman z Turecka a Francouz, který to že je Francouz svým
přízvukem opravdu neschová. Jelikož bydlíme přímo v centru dění,
v nejfrekventovanější party křižovatce, často tu v bytě potkáte mnohem
více lidí než stále nájemníky, náš jídelní kout je zkrátka perfektní pro Erasmus warm-up
party.
Po příjezdu jsem se
naivně první dny držela po večerech doma, ale po bezesných nocí jsem to rychle
vzdala a teď už se jdu radši unavit sangríou do ulic a on ten spánek jde snadněji. Hlučností jsem však byla varována. Co jsem netušila, byl stav bytu,
tekoucí pračku, neodtékající sprchy, plesnivé zdi a špínu prostě z fotek
nepoznáte. Tak jsem si první den probrečela a teď už je mi to vlastně jedno,
sama jsem taková bordelářka a vaření moc nedám, prostě a jednoduše jsem se
přizpůsobila podmínkám. Zásadně nechodím bosa, každé nádobí před použitím
třikrát omyji, k lednici nečuchám a mrazák ani neotevírám, tam to žije
jiným životem. Spotřebiče ale máme, mikrovlnka, toaster, rychlovarná konvice,... . Jejich spouštění je však jako minové pole. Mikrovlnka s toasterem je
v pohodě, ale když přidáte konvici, přijde black out celého baráku. Pračka
s konvicí je v pohodě, ale nesmíte zapínat toaster ani přímotop. A takových kombinací je více.
Z dánského luxusu a pohodlnosti to byl šok,
ale jen první den. Od druhého už Lisabon milujete a je Vám vlastně jedno, že ty
dveře od záchodu nejdou dovřít nebo že než zapálíte troubu cítíte plyn všude.
Náš byt má historii a je to z něj cítit, je tu atmosféra a i půl rok by se
tu dal přežít. A Bairro Alto? I když tu každou chvíli někoho okradou – prý,
úzké uličky mají své kouzlo, Miraduoro de Sao Pedro de Alcantara neskutečný
výhled, kam si často nosím oběd a na sluníčku užívám pauzy, centrum je jen pět
minut z kopce dolů a v únoru můžete nosíte baleríny!
:-)ráda bych i já poznala to kouzelné a okouzlující město. Tady je šedo a deštivo:-(
OdpovědětVymazatJé moc bych Vám to přála, posílám spoustu sluníčka a tepla, toho si tady teď užíváme! :)
Vymazat