středa 2. listopadu 2016

Zázvorová sezóna

A protože jsem Vám minule psala o podzimní dánské cyklistice, dnes tu mám jen krátký update, čím jsou ta ranní kardia doprovázena.


Ať už je to ranní, odpolední nebo večerní cesta, teplota se pohybuje okolo deseti stupňů v lepším případě a imunita tak dostává zabrat. Více než občas nás tedy doprovází skřehotavá rána, knedlíky v krku a ucpaný nos. A to i přesto, že se VĚTRÁME! Zákeřné virozky a rýmičky a byly na cestě.


Dali jsme tomu ale stopku. Haha, teď to zní jako reklama na vodní kámen. V obchodech jsme totiž už před nějakým časem objevili fungující vyprošťovák zvaný jako ingefær shot/ ginger shot a v češtině by se dal přeložit jako zázvorový panák. Nás tedy nevyprošťuje z kocovin, ale právě s pocitů začínajícího nachlazení. Za 10DKK jsme vyzkoušeli různé druhy a dle složení usoudili, že si takový shot můžeme udělat lehce doma.
Dnes nás po třídenním vyluhování čeká cedění a zítra už se můžeme kurýrovat. 

Bio recept tu:

1 kus zázvoru
4 vydumstrované jablka či pomeranče
Od oka skořice
A od oka medu nebo cukru
Hrstka nasbíraného rakytníku z našeho přímořského pobřeží a klidně i kapka citronu

Zázvor a ovoce nastrouháme a spojíme se zbylými ingrediencemi, zalijeme vlažnou vodou (cukr nebo med si můžeme rozpustit zvlášť) a necháme dvě tři noci, anebo až si prostě vzpomenete, vyluhovat. Přecedíme a rozlijeme do sklenic, třeba i do čutorky. Uchováváme v lednici a podáváme jak za tepla, tak za studena.


Ochutnávka proběhla a … pálí a vypaluje, tak jak to má být.

2 komentáře:

  1. Tak to tedy vyzkouším:-),ale nevím co je vydumstrované ovoce:'( ♡

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je, no, to je takový dánská specialita, určitě o ní někdy povyprávíme. Každopádně je povoleno i naprosto normální ovoce :) :)

      Vymazat